رابطه نامشروع براساس ماده 632 قانون مجازات اسلامی به شرح زیر است :
هر وقت زن و مردی که میان انان عقد ازدواج بسته نشده باشد ، رابطه نامشروع یا کاری برخلاف عصمت ، غیر از زنا مانند بوسیدن یا همبستری و همخوابگی داشته باشند محکوم به 99 ضربه شلاق می شوند و در صورتی که کار به زور و بی علاقه صورت گرفته شده باشد تنها اجبار کننده تعزیر می گردد(مجازات شلاق تعزیری معمولا 75 ضربه شلاق است). جرم ارتباط نامشروع ، جزای عمومی هم دارد و دادستان بی شکایت مدعی هم قادر است به مسئله رسیدگی کند.
تقاوت ارتباط نامشروع با زنا
ارتباط نامشروع به کارهایی برخلاف اخلاق و عصمت ، شامل بوسیدن و همبستری که میان زن و مردی که عقد نکرده اند، گفته می شود . اما جرم زنا میان زن و مرد که عقد ازدواج بین آنها بسته نشده ، عمل دخول در قُبُل یا دُبُر (جماع) باید انجام شود و مجازات ارتباط نامشروع 99 ضربه شلاق است و در صورتی که مجازات زنا در برخی موارد اعدام و برخی مواقع سنگسار و در مواردی 100 ضربه شلاق معین شده است که توضیح آن در مواد 221 تا 232 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 بیان شده است.
جرم ارتباط نامشروع از جرم های غیر قابل بخشیدن است و شامل گذر زمان نمی شود و امکان شکایت در این باب حتی از طریق فرد سوم ذینفع هم موجود است.
در وصف قلمرو و مصداق های این ماده قانونی موارد مشورتی متمایزی صادر شده است؛ به این خاطر دیدگاه و روش یکسانی دیده نمیشود:
نظریه مشورتی 3022/7: « فقط بودن زن و مرد در یک مکان از مصداق های ارتباط نامشروع یا امور خلاف عصمت به حساب نمی آید.»
نظریه مشورتی 3492/7 مورخ 8/6/88: «رابطه تلفنی از مصداق های رابطه نامشروع است و براساس قانون مجازات امکان پیگیری دارد»
نظریه مشورتی937/7 مورخ 23/5/92: «تنها در خلوت بودن با نامحرم در قانون جرم نیست چه در خانه یا داخل وسیله نقلیه یا هر مکان دیگری باشد چرا که بر اساس ماده 637 ارتباط نامشروع یا کار برخلاف عصمت شامل تقبل و مراجعه مثال زدهشده است»
شرح قلمرو و مصادیق مادهی 637 در سی و هشتمین جلسه نقد آراء دادگاه های تجدید نظر – بهمنماه 1394: ارتباط نامشروع متمایز از کار برخلاف عصمت غیر از زناست و ارتباط نامشروع احتیاجی به تماس فیزیکی ندارد و به برقراری رابطه بین زن و مرد نامحرم که اصل آن خلاف شرع باشد گفته می شود.»
مجازات جرم رابطه نامشروع
قانونگذار در ماده 637 قانون جزای اسلامی جهت ارتباط نامشروع 99 ضربه شلاق معین کرده است و در صورتی که یکی از دو طرف ارتباط، بی میل باشد مجازات نمی گردد و تنها اجبار کننده مجازات می شود. با دقت به اینکه ماده 637 به گونه ای تنظیم شده است که بی تماس جسمی میان زن و مرد، ارتباط نامشروع را محرز معلوم کرده است پس مرتکب شونده به این جرم به 99 ضربه شلاق محکوم می گردد.
جهت اگاهی زیادتر از جرم رابطه نامشروع ، الزامی است به منبع جرم انگاری آن یعنی منابع اسلامی رجوع کرد. در ماده 637 قانون مجازات اسلامی ارتباط نامشروع یا کار بر خلاف عصمت، غیر زنا را شامل بوسه و یا همبستری را مستحق جزا دانسته است و فلسفه معین کردن این جزا در دین اسلام آن است که احکام شرعی اسلامی بر اساس خوبی ها و بدی ها می باشند، پس در صورتی که دین اسلام کار را منع کرده و آنرا حرام اعلام کرده است انجام آن بدی هایی دارد و در صورتی که کار را امر کرده و آنرا واجب اعلام نموده است، حتما اعمال آن خوبی هایی دارد و البته در همی مبانی اسلامی خیلی تاکید شده است که باب مسائل اخلاقی و جنسی بررسی های زیادی انجام نشده ، پس وقتی که این جرم به طور واضح و آشکار باشد و اعمال ان به عصمت جامعه صدمه وارد کند و در ضمن تا فردی از این جرم مطمعن نشده است حق ندارد ان را عنوان کند و همان طور که در آیه ها سوره نور اورده شده است که؛ « افرادی که زنان پاکدامن را به زنا متهم می کنند و 4 شاهد نمی آورند 80 ضربه شلاق بزنید و از آن به بعد هیچ وقت شهادت انان را قبول نکنید که مردمی گناه کار اند.»